събота, 29 декември 2012 г.

Прогноза за времето за Януари 2013

Прогноза за времето през Януари 2014


МЕСЕЧНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ ЯНУАРИ 2013! След приятно топлият месец декември, прогнозата за времето през месец Януари 2013 година няма да се хареса толкова много на хората обичащи топлината. Както обикновено, времето през Януари ще е мъгливо, влажно и облачно. През първата половина на месеца температурите ще бъдат малко по-високи от температурите през втората половина. Най-високите температури през месеца ще достигнат до 15 градуса, а най-ниските - -15.

Средната месечна температура ще бъде около нормалната за месец Януари. Прогнозата сочи, че в Свеверна България и високите части на страната температурите ще варират от -5 до 3 градуса, по поречието на река Струма ще се радват на температури от -1 до 7 градуса, а в планините - от -10 до 0 градуса.

Въз основа на прогнозата за времето през месец Януари, любителите на снежните спортове ще се порадват на естествен сняг, но трябва както обикновено да внимават с планината. Тя е колкото красива, толкова и опасна.

Валежите също няма да са по-значителни от обикновено. В равнините се очакват около 90 литра на квадратен метър, а в планините количеството ще нарасне до 130. В планините ще падне и така дългоочакваният естествен сняг.

През месец Януари денят ще се увеличи с нови 51 минути и ще достигне 9 часа и 58 минути в края на месеца. 

неделя, 9 декември 2012 г.

Прогноза за времето за Декември 2012

МЕСЕЧНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ 2012! Месец Декември  вече е типичен зимен месец. След неочаквано топлият месец Ноември, Декември ще ни изненада не само с повече сняг, но и със слънчево, макар и студено време. Според прогнозата за времето през месец Декември 2012 година е за рязко застудяване още през първите дни на месец Декември. През зимният месец Декември можем да очакваме повече сняг по високите част, повишена облачност и условия за превалявания от сняг и температури обичайни за сезона.Тази година, се прогнозира, че декември месец ще ни зарадва с прилично количество сняг по Коледните и Новогодишните празници!

За съжаление като зимен месец през декември няма да имаме възможност да се радваме много на слънчевото време. Между 3 и 5 ще бъдат дните със слънце, като температурите ще са под нулата. Дните с мъгли и облаци ще са около 12 - 15, а дните с превалявания между 6 и 10. Прогнозираните температурите ще бъдат между - 5 и 15 градуса като средните варират между -1 и 2 градуса. Според нашата прогнозата за Декември 2012 месец ще е идеална за любителите на зимните спортове. Очакват се обилни снеговалежи, а на места и навявания от сняг. По високите части ще се образува поне 15-20 см. снежна покривка, а зимните курорти ще предлагат отлични условия за ски, както и за всички видове зимен спорт.

В по-голямата част от страната през първата половина на месеца, температурите ще останат със стойности близки до обичайните или малко по-високи през първите дни на декември. Но през втората половина се очаква чувствително захлаждане и сняг.Студените ветрове идващи от морето ще направят доста неприятен престоя на туристите в Бургас и Варна, заради допълнително понижаване на температурите там и те ще бъдат между -2 и -6 градуса. В северозападната част от страната и тракийската низина, обичайно температурите ще бъдат около - 2 - 5, а в югоизточните около – 3 до 0 градуса. Духащият откъм морето студен вятър може да причини сериозни поледици във Варна и по северното Черноморие, като температурите ще паднат около -4 до -7 градуса. По южното Черноморие и край Бургас ще бъдат около 0 до -5, а в Сандански около -2. В София температурата ще бъде между -3 и -1 градуса, в Пловдив около 0 до 2, а в северните части като Русе и Видин, термометрите ще показват между -8 и -4 градуса.

В зимните курорти като Боровец, Пампорово и Банско, температурите ще варират между — 10 до — 12 градуса. Около празниците са възможни и чувствителни понижавания на температурите - около — 15 до — 16 градуса, като най-силно ще се усети в северната част на страната и Предбалкана. 

Обичайно валежите през месец Декември за равнините са около 30-60 л. кв. м. а в низините около 40-70. Тази година се очаква леко повишение на валежите предвид хладните летни месеци и предходните. В планинските области също може да има повишени превалявания от сняг като количеството валежи ще бъде около 140 л. на кв. метър.През втората половина на месеца се очаква превалявания от дъжд и сняг, както и възможни поледици. Около Коледа и Нова година се предвиждат по-обилни снеговалежи, но все пак и там можем да се надяваме на слънчеви дни.

Весело изкарване на Коледните и Новогодишните празници!