понеделник, 2 септември 2013 г.

Прогноза за времето през Октомври 2013

МЕСЕЧНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ ОКТОМВРИ 2013! Времето през Октомври месец 2013 е вече за типичен есенен месец. Според прогнозата за Октомври 2013 е за малко по-топъл месец от нормалното, но само с няколко плус/минус градуса. Температурите може рязко да спаднат за разлика от слънчевия септември и вече е очаквано да става малко по-студено. В началото на месеца се очаква наличието на повече валежи от нормалното за месеца и сравнително високи за сезона температури, но и доста обилни валежи. Постепенно обаче времето все повече ще се захлажда като не е изключено и образуването на слани. Минималните температури за месеца през 2013 се очаква да бъдат около 0 до 5 градуса, а максималните 22-24. Нормалната средна температура през месец Октомври е 11-16 градуса, като прогнозата е този Октомври средната температура да е 14-18 градуса, в равнините 10-14 градуса, по високите полета и 6-10 градуса се прогнозират по планините.  Все пак, имайте предвид, че това е температурата за целия месец през денонощията.


През първата половина на месеца ще бъде относително топло за сезона с температури от 20-25 градуса, но през втората половина трябва да се подготвим за обилни дъждове и рязко спадане на температурите. Към края на месеца ще се радваме на 2-3 слънчеви дни, но температурите няма да се повишат с повече от един — два градуса. Морето вече не е подходящо за почивка, а в планината става доста неуютно. Очакват се и първите по-силни валежи. Прогнозата за валежите е за не повече от 60-70 литра на квадратен метър, като за равнините се очакват 40-50, за южните части на страната където Октомври по правило е по-дъждовен - 50-60 литра, а в планинските раиони се прогнозира достигането до 100 литра на квадратен метър.

В по-големите градове на страната времето ще остане сравнително топло през първата половина на октомври, но прогнозата за второто полумесечие е за рязко захлаждане. В София температурите ще достигнат до 20 градуса като минималните стойности се очаква да бъдат между 5 и 7 градуса. Типично през октомври е засилването на ветровете от изток, като и тази година се очакват подобни ветрове. Паралелно с източните ветрове, севера ще започне да подухва през втората половина на месеца, което се прогнозира да доведе до спад на температурите.

В планинските области времето ще бъде предимно облачно с чести превалявания от дъжд, а в края на месеца и от сняг. В южната част на страната се очакват средни температури около 14 градуса, като минималните ще бъдат между 10 и 8, а максималните около 20-21 градуса. В прогнозата за октомври в Пловдив времето ще задържи сравнително топло, а температурите ще бъдат между 8 и 22 градуса, като средната за месеца ще бъде около 18 градуса. В северната част на страната се очаква повишена облачност и валежи, спрямо останалите области. Температурите тук ще бъдат около 13-14 градуса средна месечна за октомври, а минималните ще варират между 6 и 8 градуса за Русе.

Като цяло, прогнозата за времето през Октомври 2013, не е благоприятна за туризъм. На морето ще е хладно, а в планините облачно с чести краткотрайни превалявания.

Времето през Ноември 2013

Няма коментари:

Публикуване на коментар